Vergeten Kinderen, op de vlucht voor honger in eigen land

Vergeten Kinderen

Raised

620
12% reached of my target amount €5,000

VERGETEN KINDEREN

Kindertransporten vanuit het Westen naar Noord- en Oost-Nederland in 1945, kinderen op de vlucht voor honger in eigen land

 

75 jaar geleden leden kinderen in Noord- en Zuid-Holland honger. Er was geen eten en er was niks meer om de huizen mee warm te stoken. Buiten was het -12C. Het is vlak na de winter, als er in maart 1945 weer een boot vertrekt. Met 45 ondervoede kinderen uit Reeuwijk aan boord. Ze gaan naar Drenthe, waar nog eten is. Een gevaarlijke en barre reis, over het IJsselmeer, met Duitse controles en beschietingen door de geallieerden. Daarom lagen de kinderen dagenlang onderdeks. Met stro om op te liggen. Sommigen ziek of misselijk. Allemaal hadden ze heimwee. Contact met thuis was niet mogelijk voor de komende maanden.

Het boek Vergeten Kinderen beschrijft dit kindertransport. Aan de hand van herinneringen van kinderen van toen en het reisverslag van de dominee. De kinderen, sommigen maar 6 jaar oud, voor het eerst van huis weg. Niemand weet bij wie ze terecht komen, of voor hoe lang. De kinderen vertrouwen op hun ouders. De ouders verlaten zich op de dominee, die de reis leidt.

Het was slechts een van de vele kindertransporten. In totaal zijn 40.000 kinderen naar eten gebracht, vanuit het westen. Nu, kunnen we ons zo’n situatie nauwelijks indenken.

Docu-film

In 2019 is het boek door de Goudse amateurfilmclub Toverlint verfilmd. De docu-film is gemaakt met vrijwilligers en sponsors. Met 45 kinderen van Mirakel Jeugdtheater uit Gouda. Opgenomen in een schip dat in 1945 daadwerkelijk is gebruikt voor kindertransporten.

De docu-film brengt in herinnering hoe zo'n transport van kinderen toen is gegaan. Zie voor een impressie #vergetenkinderen.

Het is een actueel thema: -Op de vlucht voor honger-. Maar wij leren hier niet over op school. In de herdenkingen zijn de kinderen tot op heden vergeten. In de geschiedenisles komen ze niet voor. Ook zijn we vergeten hoe solidair we waren. De duizenden gezinnen die belangeloos deze kinderen van totaal vreemden in hun gezin opnamen. En de duizenden die de kinderen van anderen daarheen hebben gebracht, met gevaar voor eigen leven.

Om die solidariteit te onderstrepen, is besloten samen te werken met War Child. Om geld in te zamelen voor de zorg voor kinderen van anderen, die in oorlogssituaties zitten. Net als toen, in 1945. De première vindt plaats op 4 mei op RTV Bodegraven. Daarna is de docu-film op verzoek beschikbaar.

 

Per kind moest toen 5 gulden worden betaald voor de reis. Aan iedereen die de docu-film ondersteunt, vraag ik dit initiatief te ondersteunen met het symbolische bedrag van € 5,- (meer mag natuurlijk ook!:))