Suus kookt voor War Child

Elke maand houdt Susanne Laven één zaterdag vrij om te kokerellen. ‘s Avonds nemen bekenden en onbekenden plaats aan haar tafel, om te genieten van haar exotische kookkunsten. Dit doet ze niet voor niets. Alle gasten betalen voor het diner, en de gehele opbrengst gaat naar hulp aan kinderen in oorlog. Zo combineert Suus haar passie met haar missie.

Het voorbereidende hak-en-snijwerk

“In de week voorafgaande aan het diner, stel ik het menu samen. Dan speur ik heb web af op zoek naar recepten. Ik kook altijd naar een thema. Ik kies één van de landen waar War Child werkt, en ga vervolgens op zoek naar heerlijke traditionele gerechten van dat land.”

Zaterdagochtend vroeg reist Suus af naar de markt en toko. “Dan is alles zo vers mogelijk!” Eenmaal thuis gaat ze aan de slag met het voorbereidende hak-en-snijwerk. “Ik vind het fijn om de hele dag de tijd te hebben. Dan kan ik in alle rust koken, geen stress, vooral enorm genieten.”

Kippenvelmoment

Suus zorgt ervoor dat ze stipt om zes uur klaar is, zodat ze tijd heeft om de tafel te dekken. Allemaal in de stijl van het themaland, natuurlijk. Zodra de gasten zijn gearriveerd, houdt Suus een kort welkomstpraatje. Ook laat ze een video over het werk van War Child zien.

“Dan is het ijs gelijk gebroken. Iedereen weet direct waarom we daar aan tafel zitten, hoe belangrijk het werk van War Child is. Ik heb de video nu tientallen malen gezien, maar ik krijg nog steeds elke keer kippenvel.”

Een vorkje mee prikken

De gasten van Suus komen vaak uit haar eigen vriendenkring, maar ook haar collega’s van Wageningen University & Research prikken graag een vorkje mee. “Soms nemen gasten ook onbekenden mee. Ik zou het heel leuk vinden als er meer onbekenden komen.” Als gemeenschappelijke deler van haar gasten, noemt Suus openstaan voor het ontmoeten van nieuwe mensen, en natuurlijk het steunen van de missie van War Child. “Oja, en ze lusten altijd vrijwel alles! Maar verder zijn het vaak juist hele verschillende types, en dat maakt het heel leuk en interessant.”

Tip van Suus

Op de vraag hoe ze het toch elke maand weer flikt, lacht Suus: “Ik vind het gewoon écht heel erg leuk om te doen. Dat is ook zeker mijn tip voor toekomstige actievoerders. Doe iets wat je heel erg leuk vindt, dan kost het je nauwelijks moeite.” Zelf wil Susanne nog heel lang doorgaan met haar maandelijkse dineravonden. “Zolang er mensen willen komen, blijf ik koken!”

Suus' volgende diner bijwonen? Hou haar actiepagina in de gaten en geef je op!