Boek: Toen de stad in brand stond

Henny Borg

Raised

401
13% reached of my target amount €3,000

Als 12-jarig meisje verveelde Henny zich in de klas. Ze kreeg van de meester in 1942 de opdracht om haar levensverhaal te schrijven. In drie schoolschriftjes schreef en tekende Henny over haar dagelijkse leven.
Zij neemt je als 12 jarige mee naar haar kindertijd in de jaren ’30 en ’40. Het geeft de jeugd van nu bijzonder en waardevol inkijkje in het dagelijks leven van toen. Dat gaat van onschuldige, grappige dingen zoals het stiekem bestellen van een zak suiker om van te snoepen, tot ingrijpende gebeurtenissen zoals de eerste Duitse aanval die Henny meemaakte tijdens de oorlog.
Vliegtuigen vielen brandend uit de lucht, schreef Henny bij een tekening waarop een paar kinderen angstig toekeken naar een grote luchtaanval boven het Maritiem Vliegkamp de Kooy in Den Helder.
In dit boek is er voor de jonge lezer van nu, een leerzame balans tussen enerzijds herkenbaarheid, en anderzijds de oorlog, die heel ver van hen af staat. Door dit te combineren in Henny’s persoonlijke vertelling, weet zij de ervaring van een jeugd in oorlogstijd heel dicht bij de lezer te brengen.
De schriftjes zijn na veel omzwervingen teruggevonden en geschonken aan Museum Oud Anna Paulowna in Breezand. Zo waren ze weer terug in de plaats waar Henny geboren werd en waar ze als vluchteling op school zat.

 

De prijs van dit boek is € 21.50 en u kunt dit boek bestellen bij u plaatselijke boekhandel onder ISBN: 978-94-645-0141-4

of met onderstaande link bij Bol.com: 
https://www.bol.com/nl/nl/s/?searchtext=boek+Toen+de+stad+in+brand+stond

of met onderstaande link bij de webwinkel van uitgeverij Boekscout:
https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=12343

 

Henny Borg is in 1929 geboren in Breezand. In haar jeugd tekende zij veel en na haar opleiding aan de kunstacademie werd zij tekenlerares. Haar talent had zij van haar vader en haar opa geërfd. De schoolopdracht om haar leven te beschrijven, illustreerde zij met eigenzinnige tekeningen, die ook een duidelijk tijdsbeeld weergeven van haar leven tijdens de tweede Wereld oorlog. Van haar latere werk is niets bewaard gebleven. Henny mag helaas niet meer meemaken dat de schriftjes bewaard zijn gebleven en nu zelfs zijn uitgegeven als jeugdboek,. Zij overleed in 2009.

 

Wij vonden het belangrijk om het verhaal met prachtige tekeningen van Henny Borg uit te geven, maar willen er niet aan verdienen. Wij beiden dachten gelijk aan War Child voor de opbrengst van de royalty's. Met name de projecten Team Up en Can't Wait to Learn spraken ons erg aan omdat die projecten heel erg bij Henny passen.
Jacqueline Borg en Elske Timmer